KAROSER KASA
KAROSER NEDİR?
Karoser, araçların yolcu ve yük taşıdığı bölgeye verilen ismidir. Genel itibariyle araçlar en temelde motor bölümü, şasi kısmı ve aracın iskeleti olarak tanımlayabileceğimiz karoserden oluşmaktadırlar. Şasinin üst tarafında karoser bulunmaktadır. Üretilen araçlar hangi amaçla üretiliyorsa, buna göre üretilen karoserin de uzunluk, genişlik ve yükseklikleri değişiklik göstermektedir. Karoserlerin yapısı araçların kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Buna göre karoser yapımında kullanılan malzemeler değişiklik göstermektedir. Eğer bir araç daha fazla yük taşıma için üretiliyorsa bu aracın karoser yapımında kullanılan malzemeler ona göre daha dayanıklı malzemelerden seçilmektedir. Karoser yapımda daha fazla kullanılan malzemeler sac ve alüminyumdur. Çünkü bu malzemeler kullanılarak daha hafif ve daha dayanıklı karoserler üretmek daha kolaydır. Araç üretimi ile uğraşan firmalar, gelişen teknoloji ile beraber araçların daha dayanıklı, daha hafif ve daha uygun maliyetli olması için çalışmalar yapmaktadırlar.
KAROSER ÇEŞİTLERİ
Araçlar nasıl kullanılacağına göre üretimlerinde farklılık gösterirler. Birçok karoser çeşidi bulunmaktadır. Sedan, Hatchback, SUV, Cabriolet, Coupe karoser çeşitleri en çok bilinenleridir. Hatchback bir araç için üretilecek karoser ile sedan bir araç için üretilecek olan karoser birbirinden farklı olmalıdır. Şimdi bu karoser çeşitlerini kısaca açıklayacağız.
Sedan: Bu tarz araçalrın genellikle iç hacimleri geniş olur. Günlük hayatta en çok kullanılan aracalardır.
Hatchback: Bu tarz araçların bagaj hacmi diğer aracalara göre daha küçük olmaktadır.
Cabriolet: Bu tarz araçların üst kısımları genellikle açık olur
KAROSER KASA
Karoser akasa, araçların istenen özelliklerine göre üretilen malzemelerdir. Araçların kullanım türüne göre veya istenen başka bir özelliğine göre üretilen karoser kasalar değişiklik göstermektedir. Mesela aile aracı olarak kullanılmak üzere alınan bir araç ile arazi aracı olarak alınan aracın karoser kasaları birbirinden farklı olarak üretilmektedir.
KAROSER KASA YAPIMI
Öncelikle üretilecek olan karoser kasanın planı ve projesi belirlenir. Sonra bu plan tasarlanır. Tasarlanan bu ürünlere şekil verilir. Üretilen bu parça ürünler kaynak yardımıyla birleştirilir ve ortaya bir iskelet çıkartılır. Daha sonra bu iskeletin pürüzleri giderilir ve boyama işlemi yapılır. Tüm işlemleri biten karoser kasa, şase üzerine oturtulur. Son olarak ise araç için gerekli olan diğer parçaların montajı yapılır.